Nacházíte se: Úvodní stránka > Turecko > Informace > Turecká kuchyně
Sponzorované odkazy:
Turecká kuchyně je velmi lehká, svěží, plná chuti, avšak nepřekořeněná. Zkrátka může turista ochutnat prakticky cokoliv, aniž by ho čekal nějaký chuťový šok. Právě turecká kuchyně je pro velkou skupinu lidí tou nejchutnější.
Vzhledem k vysokým teplotám a neustálému odpařování vody z těla je jistě nutné dodržovat pitný režim a tělo pravidelně hydratovat. Vodu je ve městech jistě lepší kupovat balenou, ačkoliv ta z kohoutku většinou nebývá závadná. Nejčastěji podávaným nápojem je v Turecku čaj, a to ve všech možných podobách. Turci často popíjí silný slazený černý čaj, turistům je nabízen i ovocný. Je zajímavé, že tak světoznámá věc, jakou je turecká káva, se v Turecku prakticky nepije. Naopak je dávána přednost svěžím nápojům, jakým je kupříkladu čerstvě vymačkaná citrusová šťáva. Tureckou zvláštností je Ayran – lehce nakyslý mléčný nápoj, který ovšem nebude lahodit chuťovým buňkám úplně všech.
Jedním z paradoxů týkajících se Turecka je skutečnost, že i přesto že jsou Turci muslimský národ, nic jim nebrání dopřát si tu a tam trošky alkoholu. V Turecku se pije pivo, ačkoliv je jeho chuť od toho českého značně odlišná. Oblíbeným alkoholickým nápojem je také víno, které je sladké a méně alkoholické než to naše. Tureckou specialitou je takzvaná Rakije, anýzová pálenka, která se ještě před podáváním ředí vodou.
Tureckou specialitou, která se stala známou a oblíbenou po celé zeměkouli, je jídlo zvané Kebab, které získáme ořezáváním kuřecího či jehněčího masa pečeného na jehle a podávané se zeleninou v tureckém chlebu – ekmeku. Podobné ale více kořeněné jídlo, které můžeme na ulici získat, je kofte.
V Turecku se stejně jako v ostatních muslimských zemích nejí maso vepřové, zato se zde holduje především kuřecímu, skopovému, jehněčímu a oblíbené jsou také ryby. Maso se různě upravuje a koření, podávané je obvykle s velkým množstvím příloh, nejvíce s rýží, s čerstvou zeleninou nebo s typickým tureckým chlebem ekmekem. Zvláštním a chutným jídlem jsou palačinky, které jsou v Turecku plněné sýrem, masem či bramborami. V Turecku se často konzumují saláty, a to ať už svěží zeleninové, tak také lahodné ovocné.
V Turecku se nejčastěji setkáme s nerůznějšími dezerty, které na nás ovšem budou působit velmi drobnou velikostí. Je však důležité nenechat se zmýlit. Zdejší dezerty jsou velice sladké a i největším mlsounům bude stačit opravdu jen kousíček. Známým tureckým sladkým pokrmem je chalva neboli sladká pasta připravená ze sezamu.
autor: Pavla Rychtářová
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.