Nacházíte se: Úvodní stránka > Švýcarsko > Informace > Švýcarská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Když se začne mluvit o švýcarských jídlech, prakticky jediné, co se
nám vybaví, je pravá švýcarská čokoláda s alpským mlékem. Čokoláda
samozřejmě patří mezi tradiční pochoutky, rozhodně ale není tou
jedinou.
Švýcaři mají pestrou národní kuchyni, v každém kantonu má pak svoji
specifickou podobu. Obecně ji lze charakterizovat jako jednoduchou a
výživnou, často doprovázenou bylinami a kořením. Využívá také zejména
suroviny vlastní produkce. V příhraničních částech země je kuchyně
samozřejmě ovlivněna sousedy.
Naprostým základem švýcarské kuchyně jsou sýry místní výroby,
vyráběné hlavně z kravského mléka. Jeho produkci zajišťují hlavně
především pasoucí se na horských svazích. Mnohé z typických sýrů se
dávno dostaly i k nám, možná ale ani netušíme, že se jedná o sýry
původně švýcarské. Mezi ně patří například Emmentall. Dalším hodně
oblíbeným sýrem je Gruyere či Appenzel. Sýry jsou také základem
výborného fondue. Fondue je směsí roztavených sýrů, bylinek a dalších
ingrediencí, do které se namáčí pečivo, maso nebo zelenina. Existuje celá
řada variant, obvykle se odlišují hlavně díky použití různých bylin a
koření. Fondue ale není jen kulinářským zážitkem, mnozí v něm vidí
hlavně společenskou událost.
Další zásadní surovinou ve švýcarské kuchyni jsou brambory. Připravují
se na tisíce způsobů. V některých oblastech se připravují noky, které
se zapékají se sýrem a dalšími ingrediencemi. Dalšími pochoutkami jsou
třeba bramborové omelety nebo různé polévky.
Pochopitelně Švýcaři také často konzumují zeleninu a ovoce.
Mezi další delikatesy patří například sušené maso. Obvykle se jedná
o hovězí maso nakládané ve slaném roztoku a ochucené bylinami.
Z různých druhů masa se také vyrábějí tradiční uzeniny. Jezera zase
bohatě zásobují okolí rybami.
Ze sladkých pokrmů jsou nejoblíbenější různé dorty a koláče,
například višňový dort či různé ořechové koláče. Basilejské
perníčky zase bývají vyhledávanými suvenýry. Švýcarsko je také
domovinou mnoha světoznámých výrobců čokolád. Patří mezi ně
například Lindt či Tobler. Ze Švýcarska pochází dokonce i Nestlé.
Ve světě si získalo věhlas také víno místní produkce. Mnohé svahy jsou
velmi příhodné pro pěstování vinné révy. Mezi hlavní centra vinařství
patří Sion. V zemi se produkuje převážně víno bílé. Pro milovníky
tvrdého alkoholu je v nabídce celá řada ovocných pálenek.
autor: Pavla Rychtářová
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.