Nacházíte se: Úvodní stránka > Řecko > Informace > Řecká kuchyně
Sponzorované odkazy:
Řecká kuchyně patří mezi nejoblíbenější
evropské kuchyně, a není tomu divu. Je velmi rozmanitá a
většinu pokrmů lze připravit jednoduše. Mnozí návštěvníci Řecka si ji
velmi oblíbili a díky své jednoduchosti se tedy mohla zabydlet
i v některých středoevropských domácnostech.
Každá oblast pevninského Řecka i každý ostrov má své vlastní
speciality. Částečně také můžeme rozpoznat inspiraci a vliv
italské kuchyně, například v pokrmech a stylu popíjení silné
kávy místo snídaně.
Řecká jídla jsou poměrně svěží, lehká a plná zeleniny. I přesto
v nich většinou nechybí maso. Velmi často se také setkáme s množstvím
ryb a mořskými plody. Vody okolních moří jsou bohatými zásobami chutných
a zdraví prospěšných živočichů.
Nezbytnou ingrediencí je také kvalitní olivový olej, nejlépe vlastní
výroby, bylinky a koření. Můžeme se zpravidla setkat
s bazalkou, saturejkou,
tymiánem, ale i skořicí,
badyánem, hřebíčkem a římským
kmínem. Česnek, kozí sýry a
luštěniny jako čočka či cizrna
jsou také častou součástí pokrmů.
Řekové používají ve velké míře zeleninu, nejčastěji
rajčata, cukety, lilky a
artyčoky.
Mezi nejznámější řecká masitá jídla patří musaká, nákyp
s mletým masem, lilky, někdy bramborami přelitý bešamelem. Suvláki je
řeckou podobou našeho špízu, může sestávat z různých druhů mas. Gyros
je zase obdobou kebabu. Dát si ho můžeme buď na místě nebo s sebou,
v řecké pitě. Řecké karbanátky keftédes jsou velmi dobře ochucené
kořením a bylinkami. Ti, kteří mají rádi těstoviny, si mohou dát
pastício, zapečené těstoviny s mletým masem a bešamelem.
Mnozí si také vybaví dolmádes, vinné listy plněné nejrůznějšími
směsmi, obvykle obsahující jako základ maso a rýži.
Ze zeleninových pokrmů známe především řecký salát, zvaný choriátiki,
jehož nepostradatelnou součástí je sýr Feta a olivy. Další oblíbenou
řeckou specialitou jsou tzatzíki, jogurt s okurkou, ochucený česnekem,
koprem, případně dalšími ingrediencemi. Plněné papriky a rajčaty rýží
a někdy i masem se jmenují yemistá.
I sladké mají Řekové rádi. Ochutnat můžeme například pravou řeckou
baklavu. Dělá se z listového těsta, náplň je z oříšků a medu nebo
sirupu. Je velmi sladká. S oříšky a sirupem se setkáváme také
v závitku kadáifi. Také pravý řecký jogurt bývá společně s medem a
oříšky servírován jako dezert.
Pokud máme raději čerstvější a lehčí dezerty, můžeme si dát ovoce. Je
oblíbenou tečkou za večeří. Servírují se různé druhy melounů a další
ovoce, které zrovna dozrává.
Pokud bydlíme v hotelovém komplexu, určitě bychom se měli vydat za jeho
zdi, protože jen tam máme šanci ochutnat pravou řeckou kuchyni se vším
všudy. V mnohých hotelech se totiž kuchyně více či méně
internacionalizuje a to je velká škoda.
Určitě najdeme nějakou příjemnou tavernu, ve které nás pohostí
v pravém řeckém stylu. Skvěle nám poslouží taverny ve vesnických
oblastech, kde to žije svým vlastním životem bez ohledu na chutě turistů.
Takové taverničky můžeme ale objevit i ve velkých centrech, pokud projdeme
uličky a zákoutí, která turisty nelákají. Pokud se vypravíme na večeři
do taverny, prvních chodem bývá předkrm. Může mít tisíc variant.
Naservírovat nám mohou různě zpracované mořské plody, saláty, sýry na
sto způsobů, olivy nebo smaženou, grilovanou či jinak upravenou zeleninu.
Tak jako ostatní jižanské národy, i Řekové mají své typické
stravovací návyky. Nejbohatším jídlem je večeře, nejlépe v pozdních
hodinách. Scházejí se se svými rodinami a přáteli a naplno si tento
okamžik užívají.
Každý, kdo v Řecku alespoň jednou byl, si pamatuje na sklenici plnou
bílého alkoholického nápoje. Je řeč o ouzu, řeckém anýzovém likéru.
Díky obsaženým esenciálním olejům se při smíchání ouza a vody
vytváří tak charakteristické bílé zabarvení.
Mezi další silnější alkoholické nápoje Řecka patří bezesporu
Metaxa. Metaxa je kvalitní koňak, zrající minimálně tři
roky v dubových soudcích, poté se míchá s muškátovými víny a směsí
bylin. Pak koňak ještě šest měsíců zraje. Tak jako na zbytku Balkánu,
i v Řecku se můžeme setkat s rakijí.
Řecko má i svá vlastní charakteristická vína. Ve vinařství má velmi
dlouhou tradici a své osvědčené postupy. Známý je hlavně pojem retsina.
Jedná se o víno, do kterého byla v procesu zrání přidána pryskyřice.
Ne všichni chuť pryskyřice ocení, na takové ale čeká řada dalších
chutných vín.
Řekové mají i vlastní pivo, ovšem mezi turisty jsou oblíbenější
západní značky.
Mezi nealkoholickými nápoji kralují džusy. Často můžeme být svědky
přípravy čerstvého džusu, tak to totiž mají Řekové rádi.
Nikde nechybí káva. Připravují ji na mnoho způsobů. Do našeho povědomí
se určitě dostalo řecké frappé, ledová káva s bohatou pěnou. Často tu
pijí také klasickou silnou kávu v malých šálcích.
Autor: Pavla Rychtářová
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.