Nacházíte se: Úvodní stránka > Rakousko > Informace > Kuchyně
Sponzorované odkazy:
Rakousko je naší zemi, Čechám, velmi blízké. Nejedná se však pouze o geografickou vzdálenost obou zemí, ale také o jejich velice podobné kulinářské tradice. Rakousko ve své kuchyni přijalo množství receptů nejen z Čech, ale také z Maďarska. V ohledu kulinářství bylo Rakousko svými sousedy do značné míry ovlivňováno.
Obecně vzato platí, že rakouská kuchyně je poněkud tučná, mastná. O Rakušanech je taktéž známo, že rádi a často konzumují poměrně velké množství masa a masných výrobků. Typické jsou párky a klobásy, které se různě upravují – grilují, pečou atd. Setkáme se s nimi i ve stáncích ve městech. Nejčastější maso na talířích je v Rakousku hovězí, telecí a také zvěřina. Často jsou pokrmy připravovány i z vnitřností. Maso se velmi často upravuje dušením či vařením a vzniká tak velice vydatné jídlo. Oblíbenými ingrediencemi k přípravě nejen nedělních obědů jsou cibule (restovaná kupříkladu na husím sádle), špek a dále zelí či uzené maso, vajíčka. Jistě každý zná také tzv. Vídeňský řízek. Jedná se tradičně o plátek telecího masa obalený postupně v mouce, vajíčku a strouhance a osmažený na oleji. V Rakousku se setkáme také s hutnými polévkami a v Tyrolsku můžeme ochutnat některé z tamních specialit. Těmi jsou Tyrolské knedlíky (Tiroler Knaedl), což jsou vlastně špekové knedlíky bohatě zasypané uzeným masem s kysaným zelím. Hojně konzumovanými přílohami jsou knedlíky, brambory a halušky.
V Rakousku patří mezi oblíbené sladké pokrmy žemlovka a palačinky. Velmi rozšířeným dezertem podávaným ke kávě i čaji je jablečný závin (nazývaný Apfelstrudel). Ten rakouský obsahuje větší množství hrozinek a jeho chuť je jedinečná. Nejproslulejším dezertem je však jednoznačně známý Sacher dort. Jedná se o čokoládový dortík promazaný meruňkovou marmeládou zalitý bohatou vrstvou té nejlepší čokolády. Na jeho unikátní recepturu přišel velmi mladý kuchař Franz Sacher. O něco později byl ve Vídni založen hotel Sacher, který produkuje jako jediný Sacher dort označený originální známkou. Podobně známou pochoutkou jako je Sacherův dort jsou také Mozartovy koule. Tyto sladké čokoládovo-nugátové pralinky plněné marcipánem si z Rakouska odváží snad každý turista.
V každém rakouském městě je množství příjemně zařízených, útulných kaváren, kde lze u šálku výborné kávy a moučníku posedět. Každý jistě bude znát vídeňskou kávu s našlehanou smetanou. Mimo to si v Rakousku pochutnáme na mnohých variantách kávy, podávané také kupříkladu s rumem či koňakem.
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.