Nacházíte se: Úvodní stránka > Portugalsko > Informace > Portugalská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Ač mnoho z nás o portugalské kuchyni neví tolik, co o italské, francouzské či o mnoho dalších, právě portugalská kuchyně patří mezi ty nejrozmanitější v celé Evropě. Portugalci si jídlo náležitě užívají a opravdu si vybírají, o čemž svědčí i fakt, že většina z nich podle průzkumu utratí za potraviny a jídlo v restauraci až polovinu svého rozpočtu. Není divu, Portugalsko nabízí přímo ideální podmínky pro naše chuťové buňky. Je libo dobrou rybu, sýr či sladký zákusek? Nejen tohle na vás čeká při obědě v restauraci; při obědě, z nějž budete odcházet s pocitem, že ten den už do sebe opravdu nic nenacpete.
Portugalci, jakožto obyvatelé přímořského státu, si potrpí na ryby a ostatní mořské živočichy, které připravují na desítky způsobů. Jejich kuchyně se honosí tím, že i přes svou prostotu zaručeně zapůsobí na chuťové buňky kdejakého gurmána. Portugalská kuchyně využívá zejména čerstvých surovin, ať už jsou to ryby, mořské plody, zelenina či ovoce. Nešetří se zde ani vínem a olivovým olejem.
Za národní jídlo je považována treska neboli bacalhau. Treska v Portugalsku seženete převážně sušenou a důkladně nasolenou. Dostala se sem již v 16. století a za tu dobu si získala velkou oblibu. Většinu tresek naloví obyvatelé tohoto státu v severním Atlantiku, pro velkou spotřebu se ale velké množství i dováží. Povídá se, že Portugalci umí připravit tresku na 365 způsobů. Určitě ochutnejte bacalhau com natas či bacalhau a brás, které se řadí na pomyslný stupínek vítězů co se způsobů přípravy týče. Bacalhau a gomés je jídlo, které najdete v restauracích nejčastěji. Zjednodušeně řečeno se jedná o kořeněné plátky tresky, zapečené s bramborami, olivami a vejci. Další typickou pochoutkou jsou sardinky. Ty se konzumují hlavně v oblasti Algarve; oproti sardinkám, které se prodávají u nás, mají tyto mnohem výraznější chuť. Podávají se většinou grilované s čerstvou zeleninou. Oblíbenou rybou je i tuňák nebo makrely. Doporučuji ochutnat tuňákový filet v rajčatové omáčce, který se skrývá pod názvem atum de cebolada. Populárním jídlem je espada – jedná se úhořovitou rybu, která nemá téměř žádné kosti a její maso je opravdu velice lahodné; nejchutnější je s ovocem jako je mango,banán či avokádo.
Jestliže máte rádi rýži, ochutnejte arroz de marisco, připravované
právě z rýže a mořských plodů podobně jako my připravujeme rizoto.
Pokud ovšem nemáte rádi ryby (i když to je v Portugalsku hřích), i tak
si můžete pochutnat na masíčku. Portugalci zbožňují vepřové,
jehněčí, hovězí a drůbeží maso, vyhlášené jsou zejména početné
steak bary. Říká se, že Portugalci nešetří při vaření česnekem a
cibulí – to poznáte, když si objednáte espetadu. Espetada je špíz
z hovězího masa, který je ochucen velkým množstvím česneku a bobkovým
listem, nyní zde ale můžete nalézt další obměny s nejrůznějšími
bylinkami. Mezi národní speciality se řadí i tzv. vitela no espeto, což je
pečené telecí ledvinky zakapané olivovým olejem.
Patří mezi vaše oblíbené pochoutky klobásy? Pak jste tady správně, v nabídce najdete nejrůznější druhy, každý si vybere podle svého oblíbeného typu masa a ostatních surovin, které chuť klobásky ještě vylepšují. Vyhledávané jsou například s rozinkami, vínem či s olivami. Stejně tak si můžete vybrat i mezi sílou kořeněnosti. Mezi nejvýraznější patří morcela.
Milovníci vegetariánské stravy ocení zejména výborné kozí a jehněčí sýry. Výborné jsou Queiho de ovelha, Papo seco, Evora a Nisa či Serra.
Všichni jistě ocení exotické druhy ovoce a zeleniny. Nejen, že skvěle chutnají, ale i báječně dolaďují atmosféru v portugalských ulicích. I ve městě můžete narazit na pomerančovníky, fíkovníky či olivovníky.
Oblíbené jsou v Portugalsku polévky. Za ochutnání stojí typické portugalské polévky Caldeirada a Caldo Verde. Caldeirada se vaří z několika druhů ryb, čímž dává najevo své postavení v místní kuchyni. Oproti tomu Caldo Verde je hustá zeleninová polévka z kapusty a brambor, vylepšená ještě klobásou. Výborná polévka ze zeleniny je i sopa de pedra, dále pak tzv, chlebová polévka sopa alentejana nebo vyhlášené gaspacho, což je rajčatová polévka s paprikou a okurkou, připravovaná na olivovém oleji a česneku.
Pokud se rozhodnete zajít na oběd v restauraci, nejprve vás čeká předkrm v podobě sušené šunky, oliv, sýru a čerstvého pečiva. Poté následuje hlavní chod a po jídle pak káva a dezert. Ten se skládá buď ze zmrzliny či nějakého sladkého zákusku. Pochutnáte se zajisté na Pastéis de nata či na Pao-de-Ló de Alfeizerao.
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.