Nacházíte se: Úvodní stránka > Norsko > Informace > Norská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Norská kuchyně je poměrně jednoduchá a nezakládá se na žádných složitých kulinářských předpisech. Díky svému vyváženému složení živin a kvalitním přírodním ingrediencím ale patří mezi nejzdravější kuchyně na světě.
Základními surovinami norské kuchyně jsou ryby a další plody moře. Podávají se uzené, dušené, vařené i různě nakládané. Mezi oblíbené norské rybí speciality patří lutefisk, což je sušená treska nejprve naložená v nálevu a potom uvařená, rakørret neboli upravený losos, který se předtím nechal 3 měsíce zrát, a také uzený losos gravet. Nejčastěji připravovanými rybami jsou makrely, lososy, pstruzi a tresky. Z klasického masa převažuje skopové a hovězí, vepřové maso se podává jen výjimečně. Tradiční lahůdkou je fårikål – skopové maso s černým pepřem a hlávkovým zelím. Vikingským odkazem je pokrm zvaný smavanode. Jedná se o uvařenou a vyuzenou ovčí hlavu. Servíruje se rozkrojená na půl. Ochutnat můžete také vynikající jehněčí kotlety, skopovou kýtu nebo různé masové směsi. Za norské národní jídlo jsou považované masové karbanátky kjottkaker. Chcete – li okusit něco skutečně originálního, můžete si dát sobí steak. Často se k masu kvůli zjemnění chuti přidávají brusinky. Jejich úroda je stejně tak jakou ostatních lesních plodů v Norsku velmi hojná. Norské lesy jsou plné nejen jahod a borůvek, ale také hub. Za ochutnání určitě stojí lahodná domácí norská marmeláda.
Nádherně čistá norská krajina je stěžejním předpokladem produkce velmi kvalitního mléka. Vyrábí se z něj výborné domácí sýry, a to jak z mléka kravského, tak i ovčího a kozího. Těmi nejvyhlášenějšími druhy sýrů jsou Jarlsberg, Ridder, Ski Queen, Nordgold a Geitost.
Základním pilířem každodenního norského jídelníčku je bohatá snídaně. Čas na oběd v Norsku přichází až v pozdějším odpoledni. Obvykle se oběd skládá hned z několika chodů. Večeře už potom bývá jen studená a velmi lehká.
Alkohol mohou v Norsku konzumovat pouze osoby starší 20 let. Pití alkoholických nápojů na veřejnosti je zakázáno. Koupit alkohol lze v Norsku pouze v řídké síti specializovaných obchodů Vinmonopolet. V některé z licencovaných restaurací si můžete objednat tradiční norské medové víno Mjod. Ceny všech alkoholických nápojů jsou v Norsku značně vysoké. Totéž se dá říci i o stravování v norských restauracích obecně. Platí ale, že cena koresponduje s velmi dobrou úrovní podniků.
Autorem textů a fotek je Lenka Urgošíková.
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.