Nacházíte se: Úvodní stránka > Maďarsko > Informace > Maďarská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Maďarská kuchyně se vyznačuje mimořádnou rozmanitostí chutí. Typickým maďarským pokrmem je guláš, jehož důležitou ingrediencí je paprika. Toto koření bývá také nejoblíbenějším suvenýrem – všelijaké zdobené plechovky a plátěné pytlíčky naplněné sladkou či pálivou paprikou. Nejčastěji se v maďarské kuchyni používá sladká szegedínská paprika (mletá). Další velmi častou surovinou je kyselá smetana, která se přidává například do jídel ze zelených fazolových lusků a tykví.
V předešlém odstavci jsme zmínili téměř všechna synonyma maďarské kuchyně, avšak na jedno důležité jsme zapomněli. Je to vynikající tokajské víno, bez kterého se maďarské stolování neobejde. Pěstování vína má v Maďarsku dlouhou tradici. Již v roce 896 založil kníže Arpád vinařskou oblast Tokaj-Hegyalja. Ze známých osobností měli tokajské víno v oblibě například Ludvík XIV. nebo Marie Terezie. Z vinné révy pěstované v oblasti Balatonu pochází kvalitní bílá vína Badacsonyi rizling, Badacsonyi szürkebarát a Kéknyelű. Výborné bílé víno je také Abasári rizling z pohoří Mátra. Z okolí měst Eger, Szekszárd a Pécs pak pochází proslulá červená vína Egri bikavér, Medoc noir, Villányi burgundi nebo Oportó.
Na jídelních lístcích maďarských restaurací by nikdy neměly chybět gulášové polévky. Najdete zde také fazolové a rybí (halászle) polévky.
Dáváte-li raději přednost bezmasým pokrmům, můžete zkusit například halušky s tvarohem. Vegetariáni pozor! Cibulku připravují Maďaři většinou na škvařeném sádle. Velmi oblíbené je také dušené zelí, které se v Maďarsku připravuje na několik způsobů, například sedmihradské vrstvené zelí nebo pro nás trochu neobvyklé zelí s těstovinami. Možná vás překvapí, že v Maďarsku se nedočkáte knedlíků, na které zde nejsou zvyklí. Jako příloha se podává „tarhoňa“ (těstovinová rýže), brambory, rýže, nudle nebo noky.
Z moučníků doporučujeme ochutnat sedmihradské koláče, transylvánský trdelník, ořechové a makové trubičky nebo záviny, které se často plní jablky a ořechy.
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.