Nacházíte se: Úvodní stránka > Chorvatsko > Informace > Chorvatská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Chorvatská kuchyně nepatří mezi ty rozšířené a
celosvětově opěvované, to ovšem neznamená, že by nebyla chutná. Co
oblast, to vlastní speciality i postupy. Nejenom pobřežní regiony
nabízejí vybrané pokrmy, také vnitrozemní kuchyně je velmi chutná.
Mnoho přímořských oblastí bylo ovlivněno dalšími národními kuchyněmi,
zejména italskou.
Chorvatská kuchyně je velmi rozmanitá, z mnoha jiných národních kuchyní přijala za své řadu postupů a ingrediencí. Obecně je jedná spíše o lehčí pokrmy. Ve vnitrozemí převažují masitá jídla, v pobřežních regionech jsou tradičně připravovány ryby a mořské plody. V některých částech je znatelný vliv Itálie, někdy to můžeme pozorovat už v pouhém pojmenování pokrmů. Mimo ryb a mořských plodů patří mezi typicky chorvatské pokrmy také například guláše s různými masy, někdy se v nich dokonce vyskytují i plody moře. Setkat se můžeme s maneštrou, což je hustá polévka se zeleninou, fazolemi, bramborami a kukuřicí. Častou součástí pokrmů je zelenina.
Pro mnohé návštěvníky je středomořská kuchyně velkým lákadlem.
Není divu, výtečně připravené ryby, mořské plody, společně se
zeleninou a třeba i ovocné deserty na závěr. Právě Chorvatsko je zemí,
kde si můžete dát ryby a plody moře na tisíc způsobů.
Každý z přímořských regionů má své vlastní speciality. Například na
Istrijském poloostrově patří mezi největší lahůdky pokrm s lanýži.
Nejčastěji podávané mohou být, podobně jako v Itálii, třeba těstoviny
s lanýži. Další delikatesou jsou ústřice z místních chovů, podávané
syrové s citronem.
V Dalmácii je oblíbeným pokrmem brudet. Jedná se o rybu dušenou se
zeleninou a kořením. Zapomenout bychom neměli také na černé rizoto
s mořskými plody nebo na nasekaná masa zabalená ve vinných listech.
Právě jihochorvatská kuchyně v sobě mísí také turecké a arabské
vlivy.
V mnoha regionech země se můžeme setkat s různými druhy sýrů, oblibu si
získal i pršut.
Každý, kdo někdy v Chorvatsku byl, jistě vzpomíná na pravou
chorvatskou zmrzlinu. V mnoha případech může totiž hrdě konkurovat té
italské. Podobně jako i Itálii, i zde fungují velké zmrzlinárny, které
nabízejí ohromné množství různých příchutí, od svěžích chutí
exotického ovoce po příchutě známých desertů, alkoholu a dalších
lahůdek. Typická chorvatská zmrzlina je především plná chuti s velkými
kousky, podává se ve velkých porcích.
Jako desert si můžete dát také například tvarohové, ořechové či
ovocné záviny.
Pro Chorvaty je stejně jako pro další jižní národy typické popíjení
kávy. Většinou je velmi silná a podává se v malých šálcích. Velké
oblibě se těší alkohol místní výroby, hlavně pálenky a jiné druhy
tvrdého alkoholu. Tradičně se podává nejen při společenských
událostech, ale také coby součást léčby nebo prevence.
Nejznámějším pojmem je bezesporu rakije. Označuje obecně ovocné pálenky
vyráběné na Balkánském poloostrově. Právě rakije je často užívána
při různých zdravotních potížích.
Často se můžeme setkat s hruškovicí a slivovicí. Obě jsou mezi domorodci
velmi oblíbené a vyrábějí se hlavně na severu země. Travarica je typ
pálenky, ve které jsou vyluhovány různé byliny.
Mezi chorvatské speciality patří maraskino s třešňovou příchutí nebo
medová rakije, poměrně slabý likér s propolisem.
Samostatnou kapitolou mezi nápoji jsou vína. Díky podnebí má zde pěstovaná vinná réva výborné vlastnosti, a tak mnoho chorvatských regionů produkuje znamenitá vína, která se vyvážejí do světa. Tradice vinařství je velmi dlouhá, mnoho značek se už dostalo do širšího podvědomí. Mezi nejoblíbenější červená vína patří například Kaštelet, Merlot, Kabernet nebo Plavac. Bílým zase kralují Muškat, Malvazija či Pinot.
Autor: Pavla Rychtářová
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.