Nacházíte se: Úvodní stránka > Anglie > Informace > Anglická kuchyně
Sponzorované odkazy:
Anglická kuchyně není tolik známá jako italská, španělská nebo francouzská, na druhou stranu je však jednou z nejrozšířenějších kuchyní světa (Velká Británie, Nový Zéland, Austrálie, Kanada). Synonymy pro anglickou kuchyni jsou černý čaj s mlékem, sendvič, fish and chips, puddig apod. Angličané si potrpí na dlouhé a vydatné snídani, na čaji o páté a rodinných piknicích, díky kterým utužují vztahy v rodině a mezi přáteli.
Anglická kuchyně je mnohem odlišnější než ta naše. Začněme snídaní, která je velmi vydatná. To, co jsou Angličané zvyklí snídat, někteří Češi obědvají. Někteří z nás nesnídají vůbec, ale pokud už ráno něco zakousneme, stačí nám kafe nebo čaj a krajíček chleba s marmeládou nebo s máslem, sýrem, šunkou a snad i nějakou tou zeleninou. Anglická snídaně je bohatší. Tvoří ji většinou toasty s arašídovým máslem, ovesná kaše nebo corn flakes zalité mlékem či jogurtem. Následují volská nebo míchaná vajíčka se slaninou, šunkou, žampiony nebo jinými přísadami. K snídani se obvykle pije pomerančový džus nebo čaj.
Oblíbenou svačinkou je sendvič s čajem, kterým Angličané během polední pauzy často nahrazují i oběd. Jedná se o tenký krajíc chleba ve tvaru trojúhelníku. Do sendviče se přidává maso, ryby a nerůznější pomazánky. Sendvič se podává také k „čaji o páté“, který v Anglii nabývá až obřadního charakteru. Samozřejmě se pije černý čaj s mlékem. Takovéto čajové dýchánky se dříve pořádaly především za účelem konverzace. Nejoblíbenějším čajem je v anglické domácnosti Earl Grey, Darjeeling nebo Oolong.
Anglická kuchyně není příliš zdravá. Angličané moc neholdují zelenině, dávají přednost spíše masu – především skopovému, krůtímu a kachnímu masu. Oblíbené je také rybí maso a mořské plody. Anglickou specialitou jsou všelijaké pudingy (například yorkshire pudding nebo christmas pudding) a shepherd's pie (pastýřský koláč) – zapečená masová směs s bramborovou kaší. Národním jídlem je fish and chips (ryba s hranolky). Velkou lahůdkou je Beef Wellington – hovězí roštěná obalená v těstu a paštice. Češi se v neděli těší na řízky nebo kačenu se zelím a knedlíkem. Angličané si naopak pochutnávají na nedělní pečeni – pečené maso a omáčka, přílohou bývají zpravidla pečené brambory a zelenina. Oblíbenou ingrediencí anglické kuchyně je tvrdý sýr cheddar a ostrý zrající stilton, který si nejlépe vychutnáte s portským vínem. Často se používají i worcesterové omáčky nebo ančovičkové pasty.
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.