Nacházíte se: Úvodní stránka > Města a místa > Katalánsko a jeho kuchyně láká labužníky z celého světa
Sponzorované odkazy:
Kdo alespoň jednou zavítal do tohoto pověstného kraje Španělského království a ochutnal něco z místní kuchyně, s největší pravděpodobností zatouží po tom okusit i ten zbytek. A kdo tuto možnost neměl, měl by jí jít naproti. Samozřejmě optimálně rovnou do nějakého typického baru, mnoho lahůdek lze však připravit i tady u nás. Ty pak každého roztouží po cestě přímo k mistrům katalánské kuchyně.
Katalánsko jako přímořská oblast ležící na půli cesty mezi Pyrenejským poloostrovem a Evropou vynikámimořádně pestrou a chutnou kuchyní. Často o ní můžeme i tvrdit, že je zdravá. I Katalánci totiž hřeší, a to třeba pojídáním velmi chutných masných produktů.
Je kupodivu, jak pestrá kuchyně této oblasti je. Katalánci jsou labužníci a naučili se výtečně připravovat snad cokoliv. Od zeleniny přes maso až po dary moře a ryby. Velká část pokrmů je poměrně jednoduše připravitelná, nevyžaduje dlouhé hodiny „tance kolem plotny“.
Základním rozdílem mezi naší a katalánskou kuchyní je absence másla, Katalánci používají kvalitní olivový olej vlastní výroby, v některých případech ho nahrazují kvalitními rostlinnými oleji.
Typickou katalánskou snídani tvoří buď pa amb tomàquet, bílý chléb potřený rajčetem, pokapaný nejlepším olivovým olejem, posolený, často doplněný chorizem, sušenou šunkou či jinou lahůdkou z masa, nebo tortilla de patatas, omeleta z brambor, vajec a třeba i sezónní zeleniny.
Tapas jsou typické pro celé Španělsko. Katalánsko má vlastní druhy i řadu převzatých z jiných končin země, často upravených po svém.
V Katalánsku obvykle tapas nedostaneme zdarma na stůl, pokud tedy pomineme drobný pa amb tomàquet. I přesto jsou však tapas dostupným a mimořádně chutným jídlem.
Mezi tapas vedou patatas bravas, obdoba hranolek s různě pikantní omáčkou, dále třeba mořské plody na sto způsobů, dršťky v omáčce, různě zpracované olivy, sušenou šunku nebo tzv. embutidos, což jsou vynikající sušené výrobky z masa.
Hlavní chody lze jen těžko popsat. Jsou velmi rozmanité, od zeleninových jídel, například chřestu či lilku, přes masa, ryby po mořské plody. Vybere si zde opravdu každý. Samozřejmě nechybí paella, ochutnat můžeme také třeba caneloni s mletým masem, černou rýži, z ryb třeba pražmu pečenou v soli. Katalánsko si potrpí jak na lahůdky z moře, tak na masíčko. Králíci, jehňátka či telátka jsou téměř na denním pořádku.
Katalánsko má se může pochlubit jedním mimořádně dobrým a velmi známým desertem. Je jím crema catalana. Je to krém podobný našemu pudinku, lehce ovoněný a ochucený skořicí a citronem, s křupavou krustou z karamelizovaného cukru.
Dalším chutným desertem je třeba ovčí sýr ochucený balsamikem s navršenou směsí karamelu a medu.
Sponzorované odkazy:
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.