Nacházíte se: Úvodní stránka > Země > Estonsko
Sponzorované odkazy:
Tento stát v severovýchodní Evropě je členem Evropské unie a od roku
2004 členem NATO. Je to nejsevenější stát z pobalstkých zemí. Jeho
jedinou suchozemskou hranicí je stát Lotyšsko. Na východě má pozemní
hranici s Ruskem. Největší část této hranice je skrz Čadské jezero.
Celková rozloha Estonska činí 45 226 km2. Na tomto území
žije přes 1,4 miliony obyvatel. Jedná se spíše o rovinatou zemi s mnoha
jezery a ostrovy. Nejvyšší vrchol je pouze 318 m n. m.
Téměř 70 % obyvatel jsou etničtí Estonci. Zbývající procento obyvatel tvoří imigranti jako Rusové, Ukrajinci, Poláci a dokonce i Finové. Rusky mluvící menšina se nachází nejvíce v hlavním městě a v průmyslových oblastech. Úředním jazykem je estonština, která patří do skupiny Uralských jazyků. V Estonsku se domluvíte také ruštinou, neboť v dobách, kdy bylo Estonsko součástí Sovětského svazu, byla povinným jazykem ve všech školách.
Hlavní město Estonska je Tallinn. Je to
nejen hlavní město, ale zároveň i největší město
Estonska. Toto turistické centrum je doslova poseto kostely,
krásnými architektonickými stavbami, malebnými restauracemi a hospůdkami.
Tallinn je jedno z nejzachovalejších měst Evropy.
Město bylo založeno ve 13. století, kde byl postaven řádem německých
rytířů dosud stojící hrad. Tallinn se v minulosti
nazýval také Reval. Město je doslova poseto domy ze 13. a
15. století, které mají do dnešní doby zachovalý původní vzhled.
Metropole je proslavena díky svým městským hradbám. Tyto hradby jsou
považovány za nejrozsáhlejší fortifikační stavbu severní Evropy. Jedná
se opravdu o impozantní středověkou památku, která má 26 zachovalých
věží.
Dominantní památkou je pomník Rusalky, jenž připomíná
177 ruských námořníků, kteří zahynuli v roce 1893 spolu s válečnou
lodí, která se jmenovala Rusalka.
Pokud se rozhodnete při návštěvě Estonska zavítat do
jedné z místních restaurací, nebojte se ochutnat jejich speciality a
místní kuchyni. Kromě vlastních tradic působí v estonské kuchyni také
vlivy Německa, Finska, Ruska a částečně také Lotyšska a Švédska.
Estonská kuchyně se dá charakterizovat poměrně jako nezdravá a tučná. Je
založená na masu a huspeninách.
Základem je pro Estonce rybí a vepřové maso, dále
brambory, zelí a zelenina. Velice oblíbenou pochutinou jsou různé mléčné
výrobky a vejce.
Mezi typická letní jídla se řadí zeleninová lehčí jídla a ryby.
V zimních měsících převládá spíše pečeně s přílohou.
Dobrá jídla jsou např. marinovaný úhoř – marineeritud
angerjas, vepřový jazyk s křenem – Keel
hernestega, vepřová huspenina – Sült, vepřová
pečeně s kyselým zelím a bramborem – Mulgikapsad …
Typickým estonským vánočním pokrmem je tzv. Verivorst –
obdoba české jitrnice.
Sponzorované odkazy:
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.