Nacházíte se: Úvodní stránka > Města a místa > 4 nejslavnější dezerty světa - kde je ochutnat?
Sponzorované odkazy:
Jídlo je nejenom základní potřebou k přežití jedince, ale již před mnoha a mnoha lety se stalo společenskou událostí a něčím, co lidé jednoduše milují. Je vědecky prokázáno, že pokud jíte dobré jídlo, po kterém vám chuťové pohárky jen tančí, vaše tělo začne automaticky vyplavovat endorfiny a vy se jednoduše cítíte šťastni. Není tedy divu, že lidé navštěvují restaurace, bistra a kavárny či cukrárny, zkoušejí neustále nové recepty, učí se vařit a dokonce jsou schopni za dobrotami procestovat celý svět. Jaké dezerty jsou na světě vůbec nejznámější a nejpopulárnější? Těchto 5 luxusních zákusků miluje celá planeta a my vám dáme několik tipů, kde si na nich můžete pochutnat.
Tato „bábovička“ je také přezdívána čokoládová láva, neboť se jedná o exkluzivní kousek lávu vskutku připomínající. Čokoládový fondant je připraven z kombinace vysokoprocentní čokolády, kakaa, vajíček a mouky a peče se tak, aby byl na povrchu a po svém obvodu upečený, kdežto vnitřek musí zůstat ještě syrový. Jakmile do zákusku zakrojíte, vyteče výborný čokoládový krém, který je naprosto senzační v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou. Zákusek je kupodivu poměrně mladou záležitostí, neboť jej vytvořil newyorský šéfkuchař roku 1987. A kde si zákusek dopřát? Najdete jej vskutku po celém světě, čili možností je nespočet. Pokud nechcete cestovat příliš daleko, vydejte se například do italské restaurace Grossetto v Praze.
Téměř každý člověk někdy slyšel o klasickém italském dezertu tiramisu a většina z vás jej měla tu čest i ochutnat. Tato lahodná pochoutka vznikla v italském městě Treviso roku 1971 a dnes je považována za jeden z nejžádanějších. V italských tratoriích na tuto kombinaci cukrářských piškotů, amareta, kvalitní kávy a mascarpone narazíte prakticky všude a v Čechách tiramisu hledejte například ve výborné italské restauraci pizza Nuova nebo v Al Forno v Praze.
Další dobrotou, kterou svět miluje, je francouzská chuťovka Creme brulée. Tento jemný krém, skládající se z pudinku, žloutků a křupavé krusty je výtvorem francouzských cukrářských mistrů a obecně patří k těm nejstarším dezertům vůbec. Světlo světa totiž spatřil již v 18. století, kdy si na něm začala pochutnávat francouzská šlechta. Za nedlouho se Creme brulée dostalo do celého světa a dnes jej dostante doslova na každém rohu a v každém větším evropském městě. U nás si Creme brulée dopřejte například v restauraci La Bouchée v Brně.
Panna cotta je posledním dezertem v našem repertoáru, který samozřejmě nesmí chybět. Jedná se o jeden z nejméně náročných dezertů a přesto jej milují lidé na celém světě. Připravený je ze smetany, vanilkového lusku, želatiny a následně ovoce, kterým se tento jemný a lahodný vanilkový pudink zdobí. Panna cotta pochází z italského Primontu, a to již od 19. století. Do světa se však rozšířila až v roce 1960. Panna cotta má mnoho obdob a pokud si chcete pochutnat na pravé italské verzi, dejte si ji právě v této zemi. V Čechách vám jistě zachutná v restauraci Palatino v Praze.
Sponzorované odkazy:
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.