Nacházíte se: Úvodní stránka > Města a místa > Muzeum čokolády, váš sladký zážitek
Sponzorované odkazy:
Rádi poznáváte nové věci? Patří čokoláda mezi vaše oblíbené pochutiny? Pak jistě budete na správné adrese, pokud zavítáte do některého z muzeí čokolády. Tento sladký zážitek vám prostě nemůže uniknout.
Čokoládový dům je prvním českým muzeem čokolády. K najití je v Praze v Týnské ulici, tedy nedaleko samotného Staroměstského náměstí.
Základním posláním muzea je seznámit návštěvníky s historií čokolády, přičemž se vrátí až o 3000 let do míst obývaných kmeny Mayů a Aztéků. Poznávají vývoj zpracování kakaových bobů a práce s čokoládou, postupně se dostávají až k dnešním postupům a technologiím. Třešničkou na dortu je pak možnost shlédnout výrobu pralinek naživo. Expozice jsou také z části zaměřené na čokoládu v českých zemích, a to jak historii, tak současnou situaci.
Sbírky zahrnují také unikátní čokoládové obrazy, je jich stovka a při jejich výrobě bylo využito všech typů čokolád.
Čokoládový dům ale nabízí ještě víc, než jsou pouhé expozice a tradiční „muzejní“ program. V nabídce nalezneme také třeba tzv. ČOKOPOHOTOVOST. Zde nám odborníci zábavným způsobem stanoví míru závislosti na této lahůdce. Poté následuje terapie čokoládou – relaxace v podobě modelování z čokoládové hmoty. Zákazníci si odnášejí svůj výtvor a spoustu zajímavých informací. Chybět nemůže ani čokoládový bar s úctyhodnými 25 druhy horké čokolády.
Druhým muzeem čokolády je Choco-Story. Najdeme ho na Praze 1 v Celetné ulici.
I toto muzeum ohromuje návštěvníky historií čokolády. Tu rozděluje do třech částí. První z nich se věnuje historii kakaových bobů, kakaa a jeho objevení Evropany. Druhá část je pak zaměřená na výrobu a zpracování samotné čokolády, vrcholem je pohled do dneška. Poslední část seznamuje návštěvníky s obaly na čokoládu a jejich historií. Malou ochutnávku toho, co v muzeu čeká, si může každý návštěvník užít na webových stránkách muzea.
Pokud vás zajímá, jak přesně vypadá výroba čokolády, i to zde máte možnost vidět přímo na vlastní oči. Připravuje se zde jak samotná čokoládová hmota, tak i jeden z tak oblíbených čokoládových produktů – sladká pralinka.
Muzeum čokolády a marcipánu přibralo ještě další lahůdku. Ještě více tak zaujme milovníky sladkého. Momentálně se nachází v procesu realizace. Stát bude v Táboře a první návštěvníky omámí pravděpodobně na podzim roku 2011.
Sponzorované odkazy:
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.