Nacházíte se: Úvodní stránka > Thajsko > Informace > Thajská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Thajsko je velmi známé svým kulinářským uměním. Thajské speciality
jsou k dostání po celém světě. Stále vycházejí nové a nové knihy
plné receptů a obrázků, nad kterými se nejednomu sbíhají sliny,
doslova.
Není nad to, ochutnat každou národní kuchyni se vším
všudy a co nejopravdověji. V našem případě můžete jen v jedné zemi,
v Thajsku.
Thajsko má řadu specialit, ať už jde o ostré kari či o různě upravený
hmyz například.
Na charakteristickým prvcích kuchyně a ohromné pestrosti
se podepsala samozřejmě geografická poloha. Využívá tedy řadu bylin a
koření, které se hojně pěstují v těchto exotických končinách. Jedním
z velmi výrazných znaků pokrmů je ostrost. Často se jídlo, které není
dostatečně pálivé, nepovažuje ani za hodné konzumace. Mezi další
typické základní ingredience patří oleje, především palmový a sójový.
Neméně významnou složkou je čerstvá zelenina. Maso se zde konzumuje
především drůbeží a vepřové. Důležitou roli ve stravě zde hrají
samozřejmě ryby a plody moře. Obecně byste našli některé rysy shodné
s kuchyní čínskou a indickou.Thajsko však preferuje
ostřejší jídla než Čína a kratší dobu přípravy než Indie. Všem
pokrmům ovšem vládne rýže.
Styl vaření a řada ingrediencí je nám Evropanům opravdu cizí. Jedna
z věcí, na které si Thajci při vaření zakládají, je jistá filosofie.
Velmi důležitá je rychlost při přípravě. Často se setkáte s pokrmy,
které byly připraveny během několika málo minut. Dalším znakem je vysoká
teplota.
Co se týče samotné konzumace pokrmů, je to dobře vidět na každém
záběru pořízeném v Thajsku. Vaření a stolování doma ve městech
prakticky neexistuje. Většinou se jídlo kupuje přímo na ulici ve stáncích
nebo v typických thajských restauracích. Ceny jsou velice nízké a kvalita
dobrá, vše je obvykle připraveno z čerstvých surovin. Hlavním jídlem dne
je večeře. Zvykem je jíst více pokrmů o menším objemu. Typické thajské
polévky nemají pevné první místo v pořadí chodů, ale jsou zařazeny
mezi ně. Pokud se jedná o sváteční hodování, jsou všechny pokrmy
vyrovnány na stole.
Co se týče příboru, setkáte se zde s vidličkou a lžící, nůž není
potřeba. Pouze nudle se konzumují pomocí hůlek.
Pokud jde surovin, je jich opravdu velmi mnoho. Vzhledem k podnebí se zde
pěstuje velké množství různých rostlin, bylin a ovoce. Ty slouží buď
k přímé spotřebě či úpravě v kuchyni nebo se
zpracovávají na různé produkty, jako jsou například omáčky.
Základní složkou je rýže, která se zde pěstuje v ohromném množství a
řadě odrůd, dále se ještě různě zpracovává. Mimo klasickou bílou
rýži se hojně konzumuje jasmínová rýže a v některých oblastech také
tmavší odrůdy. Velmi se dbá na správnou přípravu. Z rýže se také
vyrábějí nudle, které do Thajska přišly původně z Číny.
Okolní moře a říční toky poskytují dostatečné množství jak ryb, tak
i dalších vodních živočichů. Ryby se také suší a dále zpracovávají.
Například známá rybí omáčka je vyrobená z prosolených sušených ryb a
obsahuje množství proteinů. Používají se také nastrouhané sušené
rybičky. Oblíbené jsou krevety. Nejčastěji se s nimi setkáte opět
v sušené podobě nebo ve formě krevetové pasty.
Maso se vzhledem ke své vysoké ceně nekonzumuje v takové kvantitě jako na
Starém kontinentě. Vždy se při vaření krájí na menší kousky
o velikosti sousta. Vzhledem k buddhismu nekonzumují Thajci maso z velkých
zvířat.
Nezastupitelnou roli hrají chilli papričky. Pěstují se zde stovky různých
odrůd a samozřejmě jsou také typickým vývozním artiklem. Používají se
jak sušené, tak čerstvé.
Dalším důležitým kořením je kari. Tento název nese směs koření,
ale také pokrm. Pokrmem se myslí směs masa, ryby nebo zeleniny v omáčce.
Kari jako koření je směs sestávající z více složek, které se ovšem
často značně liší. Mezi nejpoužívanější komponenty patří kurkuma,
koriandr, pepř, chilli či zázvor. Složení a forma jsou různé. Setkáte se
s pastami či práškovou podobou a ingredience ve směsi závisí na oblasti
původu.
Kokos poskytuje Thajcům řadu produktů, které využijí při přípravě
svých lahodných pokrmů. Kokosový olej se používá jako tuk a často
nahrazuje i mlékárenské produkty. Kokosové mléko nachází uplatnění
například při přípravě polévek.
Surovinou, která už i u nás získává své místo, je sója. Nejčastěji
připravované je tofu. Pro svoji nízkou cenu, výživovou hodnotu a vlastnosti
je oblíbené.
Důležitými prvky při vaření i na stole jsou různé omáčky. Mimo již
zmiňované rybí a dobře známé sójové si své uplatnění našla také
ústřicová omáčka.
Dalšími přísadami charakterizujícími Thajsko jsou tamarind, česnek,
římský kmín, máta, thajská bazalka či citronová tráva.
Velkou pozornost si samozřejmě zaslouží ovoce zdejší produkce jako ananas,
papája, banán, liči, mango a další druhy, podávané třeba i chlazené
na ulici.
Autorem článku je Pavla Rychtářová
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.