Nacházíte se: Úvodní stránka > Slovensko > Informace > Slovenská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Slovenská kuchyně se od české moc výrazně neliší. Typická je pro Slovensko převládající bezmasá kuchyně, což jistě ocení hlavně vegetariáni. Slovenskými specialitami jsou korbáčíky, parenica, halušky s brynzou, lahodná čabajka nebo zelná polévka (kapustnica). Slováci milují zelí a slaninu. Oblíbeným jídlem je také „živánka“ – vepřové maso s cibulí, klobáskou, slaninou a brambory, které se připravuje v horkém popelu zabalené v alobalu.
Na jihu Slovenska (například města Komárno, Štúrovo, Nové Zámky aj.) je slovenská kuchyně značně ovlivněna Maďarskem, kde se ve velké míře používá kukuřice nebo ostré koření, především čerstvé nebo sušené papriky. Národním maďarským jídlem je rozhodně guláš, který se v této zemi připravuje na mnoho způsobů. Slováci upřednostňují guláš ze skopového masa.
Střední Slovensko je proslaveno svými vynikajícími haluškami s brynzou nebo také se zelím (tzv. střapačky). Pokud pro vás halušky s brynzou nejsou pořádným jídlem a patříte k milovníkům masa, rozhodně se budete olizovat nad haluškami s gulášem, což může být podivná, ale zato velmi chutná kombinace. Slováci připravují halušky také z kynutého těsta, které jsou velmi chutné s ořechy, mákem nebo tvarohem, posypané cukrem a zalité horkým máslem. Slovenskou specialitou jsou také pirohy plněné brynzou, která se dá nahradit například špekem, bramborem, zelím, ale také marmeládou.
V severní části Slovenska si pochutnáte na jídlech z brambor a zelí. K oblíbeným pokrmům připravovaným z brambor patří například bramborové šišky. Tak jako Češi jsou i Slováci „omáčkoví“. Omáčky, které se po slovensky řeknou „prívarky“, se připravují většinou z různých druhů zeleniny a konzumují se s chlebem.
K dobrému obědu patří rozhodně dobré pivo a na tom se se Slováky shodneme. Slováci jsou také dobrými vinaři. Nejlepší slovenská vína pochází z oblasti Malých Karpat. Z tvrdého alkoholu Slováci upřednostňují borovičku a slivovici. Na východním Slovensku pak jednoznačně vodku.
Slovenské pivo, autor: Juan de Vojníkov
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.