Nacházíte se: Úvodní stránka > SAE > Informace > Kuchyně
Sponzorované odkazy:
Spojené arabské emiráty jsou zemí, kde se mísí tradiční arabská kuchyně s mnoha dalšími, především blízkovýchodními chutěmi. K tomu došlo díky velké migraci obyvatelstva, svůj díl má na svědomí také fakt, že tento kout světa láká stále více návštěvníků. Tahle skutečnost je velmi příjemná – když zavítáte do Emirátů, můžete „ochutnat“ širokou oblast Blízkého východu a dalších přilehlých zemí.
Arabská kuchyně má mnoho oblíbených surovin, mezi ně
patří především rýže, luštěniny a pšenice v mnoha různých
zpracováních, datle, mléko a mléčné produkty, zejména jogurt. Konzumuje
se také maso, dle oblasti velbloudí a jehněčí, kuřecí, hovězí a
přímořských regionech rybí. Arabská kuchyně je
specifická také širokou volbou koření. Nejuniverzálnější směsí
koření je Za'atar, sestávající z majoránky, oregana a tymiánu, další
velmi užívanou bylinou je máta. Možná právě stánky a karavany
s aromatickým kořením jsou tím, co se Vám ve spojení s arabským světem
vybaví.
Dalšími ingrediencemi, které dotváří pokrmy, jsou oříšky, zejména
piniová semena, mandle a pistácie. V těchto zeměpisných šířkách se
také dobře daří ovoci a zelenině, jmenovitě jsou oblíbené datle, fíky,
granátová jablka a citrusy, ze zeleniny okurky, cukety, lilky a cibule. Často
všudypřítomné jsou olivy.
Jídlo je mnohokrát podáváno s dresinky, ten nejoblíbenější je
vyváženou kombinací olivového oleje, citronové šťávy, petržele,
česneku a sezamové pasty. Milovníci Kebabu si zde přijdou na své a mají
možnost ochutnat ten „skutečný“. Nápoje, k údivu mnohým
návštěvníkům, se zde pijí zejména teplé. Na první příčce je
samozřejmě káva, v některých regionech má velmi dobré umístění na
pomyslném žebříčku také čaj. Stejně jako v dalších arabských zemích
vede máta ve spojení se zeleným čajem.
Islám má ještě dnes velkou moc nad životem obyvatel. To pocítíte také Vy, především pokud holdujete alkoholu. Pro muslimy je konzumace alkoholu zapovězena, ale až na nějaké výjimky ho ve většině restaurací určených turistům dostanete. Vepřové maso se na menu obvykle vůbec nevyskytuje, pro obyvatele je nepřípustné, na jídelním lístku pro turisty se někdy objeví.
Základem zdejší kultury je pohostinnost. To je výrazně vidět při rodinných sešlostech, které jsou typicky velkou událostí s mnoha chody. Pokud však vyrazíte do ulic, obřadnost se vytrácí. Na každém rohu si můžete koupit něco do ruky nebo posedět ve skromné restauraci. Nejvybranější pokrmy v luxusních úpravách najdete především v hotelových restauracích. To ale neznamená, že při průzkumných cestách po okolí nenarazíte na delikatesy mimo hotelové zdi. Například na ulici či na tržištích často ochutnáte skutečný arabský svět či další speciality z okolních zemí. Z hygienických důvodů není čeho se obávat, stravovací zařízení dodržují všechny předpisy. Jako v dalších zemích i zde se dodržuje Ramadan.
Mezi nejznámější arabské pokrmy patří bezesporu hummus, cizrnová kaše ochucená sezamovou pastou, olivovým olejem, česnekem a citronovou šťávou. Tabouleh je často podáván jako součást pokrmu mezze. Základem samotného taboulehu je bulgur, pórek, petržel, máta, rajčata a další řada ingrediencí. Mezze je typ pokrmu, který se vyskytuje také v mnoha jiných zemích. Je to vlastně talíř tvořený z více menších porcí rozličných pokrmů. Oblíbeným dezertem je baklava. Sestává z několika vrstev těsta, mezi nimiž je oříšková náplň, celý výtvor je slazený medem nebo sirupem. Esh Asaraya je sladký sýrový dort. Za zmínku jistě stojí také Mehalabiza, puding, který je doplněn růžovou vodou a pistáciemi.
Autorem článku je Pavla Rychtářová
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.