Nacházíte se: Úvodní stránka > Finsko > Informace > Finská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Finská kuchyně patří mezi nejzdravější na světě,
Finové totiž velmi dbají na dodržování zásad zdravého životního stylu.
Jejich strava je pestrá a vyvážená, vzhledem k náročným klimatickým
podmínkám, které ve Finsku panují, musí být ale také plná a hutná.
Spojuje v sobě vlivy skandinávské a ruské kultury stolování. Čistá
finská příroda produkuje vysoce kvalitní suroviny, ze kterých umí místní
obyvatelé připravovat opravdu zajímavé a chutné pokrmy. Na talířích se
nejčastěji objevují ryby a svou nezastupitelnou úlohu ve finském
jídelníčku hrají vynikající zákusky. Finským rybím specialitám
vévodí losos, pstruh, štika, sleď a okoun. Připravují se v různých
marinádách a omáčkách. Na stolech často najdete kuřecí maso, mnohem
méně pak hovězí a vepřové. Různě se upravuje také losí a sobí
maso.
Nejběžnější finské jídlo má však svůj původ ve Švédsku. Jedná se
o kuličky ze sekaného masa, které se podávají s bramborem a ořechovou
omáčkou. Tradiční finskou lahůdkou je kalakukko – smažené rybičky
muikku, zapečené v chlebovém těstě. Výborná je také hovězí pečeně
s omáčkou z kořenové zeleniny neboli karjalanpaisti. Pro zlepšení chuti
se do jídel často přidávají houby, na které jsou, stejně tak jako na
další lesní plody, finské lesy velice bohaté. Oblíbenou přílohou
k mnoha finským pokrmům je tmavé pečivo, sypané sekanými oříšky a
semínky, což jenom potvrzuje chvályhodnou finskou zálibu v pěstování
zdravého životního stylu. S oblibou Finové připravují nejrůznější
nákypy, třeba brukvový, mrkvový nebo játrový.
Mezi tradiční laponské speciality patří poronkäristys – dušené sobí
maso s bramborovou kaší a brusinkovou omáčkou. Sobí maso se v Laponsku
běžně konzumuje také sušené, což v našich podmínkách příliš
běžné není, ale jeho ochutnávka přímo v laponské domovině může být
jistě nezapomenutelným zážitkem. V širokém výběru finských moučníků
vynikají plněné pirohy, skvělé koblihy se skořicí a kardamonem nebo se
zavařeninou, a šátečky se sladkými lesními plody. Jedinečným skvostem
finského světa sladkostí jsou tradiční finské palačinky. Pečou se na
otevřeném ohni a zdobí šlehačkou, zmrzlinou a lesním ovocem.
Ke všem jídlům se automaticky servíruje čistá voda. Finové velmi
dbají na ochranu životního prostředí, nemusíte se bát vody z kohoutku,
je rozhodně pitná a nezávadná. Často vás k napití bude svou průzračnou
čistotou svádět také voda z finských jezer, tam vám ale pitnou kvalitu
nikdo nezaručí a chcete – li předejít možným zažívacím potížím,
přece jen takovou ochutnávku raději vynechejte.
Někoho to možná překvapí, ale Finsko je největší světovou velmocí
v pití kávy. Pije se nejčastěji mletá, hodně oslazená a se smetanou.
Oblíbené a k jídlu běžně podávané jsou také mléko a mléčné
nápoje, jako je kyška a podmáslí. Alkohol lze ve Finsku koupit pouze ve
specializovaných obchodech a jeho prodej i konzumaci řídí přísný zákon.
K dostání je kvalitní finské pivo a sekt z bílého rybízu a angreštu.
Celosvětovou proslulost si získala finská vodka. Finové s oblibou také
vyrábí různé domácí likéry. Určitě ochutnejte likér ze směsi lesních
plodů, brusinkový likér nebo likér ze vzácných severských ostružin.
Autorem článku je Lenka Urgošíková
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.