Nacházíte se: Úvodní stránka > Egypt > Egyptská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Milovníci koření se nemusí vydávat jen do Číny a Asie, která je svým kořeněným způsobem života pověstná. Stačí si zajet do Egyptu a vyzkoušet místní specialitky. Jsou sice náročné na přípravu, o to větší chuťový požitek z nich budete mít.
Egyptská kuchyně ovlivněná tureckou, arabskou a francouzskou si stále zachovává svůj tradiční ráz. Koření, kterého je všude dostatek je pro evropského turistu silný oříšek. Naše jazýčky zvyklé na řízky, domácí knedlíky, chleba s máslem nebo kuře s rýží zjistí, jak se dá z obyčejného jídla udělat skvostná večeře právě kvůli koření a bylinkám. V tom jsou Egypťané mistři už odpradávna, i když se jejich kuchyně poslední dobou přizpůsobuje turistům. Rozhodně by byla škoda „užít“ si egyptskou kuchyni jen s hranolkami a konzervami z domu.
Vydejme se tedy společně do tajů egyptských kuchyní. Co
můžeme čekat na oběd, na večeři a na svačinku? Národním jídlem jsou
tlusté hnědé boby – foul – s citronem, zeleninou zapečené
v chlebové placce. Oblíbená je fazolová polévka, na kterou narazíte
úplně všude. Prodává se například na ulicích ve stáncích, pokud vás
jen tak přepadne hlad. K polévce dostanete arabský chléb aish a chuťové
buňky si užijí. Pokud nejste polévkový typ, můžete si dopřát grilované
kuře – firaakh mashwi – místní specialitu, na kterou také narazíte
téměř u každého pouličního stánku.
Pozor si ale dávejte u stánků s ovocem a zeleninou. Egyptská voda je
špatná a hygiena ještě horší. Ovoce, například melouny, bývá
napuštěno vodou, aby přibralo na váze, ale voda může být infikovaná.
Z vlastní zkušenosti doporučuji kupovat ovoce a zeleninu, která se dá
oloupat, odkrojit slupka nebo ji nejdřív tepelně zpracovat. Případné
střevní a žaludeční potíže nejsou výjimkou.
Každá návštěva restaurace bude jedinečným zážitkem. Každé jídlo
se skládá z mnoha chodů, některé teplé, jiné za studena. Pokrmy jsou ve
většině případů vegetariánské, ale to jim rozhodně neubírá na
chuti!
Předkrmům se říká mázza. První chod bývají rýžové a zeleninové
pokrmy pro nastartování chuťových buněk a lepší trávení.
K nejoblíbenějším patří tahina, olejová sezamová pasta, hummus,
hráškové pyré, a baba ghannuk, baklažánové pyré s česnekem.
Hlavní chod může být maso, především rybí a skopové je oblíbené.
O nic ale nepřijdete, když se vydáte vegetariánskou cestou a vyzkoušíte
například mahší – plněné zelné nebo vinné listy, plněné papriky,
lilky nebo cukety.
Po dobrém jídle dobré víno? V Egyptě to platí dvojnásob. V okolí
Nilu se pěstují nejrůznější druhy vín a určitě stojí za to je
ochutnat. S ostatními alkoholickými drinky si však dejte pozor. Jsou
neskutečně předražené a chuťově ne moc dobré. Pro turisty je vhodný
anýzový nápoj Zibab. Pro pivaře doporučíme Stelu, která je lehčí než
piva česká. Každé vydatné jídlo končí kávou. Káva je silná, tmavá a
podává se v malých skleničkách. Pomáhá trávit a postará se
i o chutě, protože se do ní podle beduínské tradice přidává kardamon a
muškát.
Pro milovníky čerstvých ovocných a zeleninových šťáv máme dobrou
zprávu – jsou k dostání téměř kdekoliv a za velmi nízkou cenu.
Pořád ale mějte na paměti kvalitu vody! Proto jsou lepší neředěné
džusy, které vymačkají přímo před vámi a vidíte, že v nich není
přidaná voda.
Autorem textu je Martina Pavloušková.
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.