Nacházíte se: Úvodní stránka > Čína > Informace > Čínská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Pokud na vlastní chuťové buňky toužíte zakusit kvalitní starou čínskou kuchyni, nezbyde Vám asi nic jiného, než navštívit některé z čínských měst. Není totiž tajemstvím, že čínské restaurace rozšířené po celém světě přizpůsobují svůj sortiment jídel jazykům domorodých obyvatel a nepatrně tím ztrácí na jejich tradičnosti. Budete si muset dobře vybrat i v samotné Číně, poněvadž i tady podléhají pokrmy jistým vlivům, které dávné receptury modifikují. Jde především o okolní výrazné orientální kuchyně, z nichž některé prvky a ingredience asimilují do čínských receptur.
Na území Číny lze pomyslně vymezit čtyři oblasti, v rámci nichž se chuti a přísady jídel výrazněji liší.
Na severu poblíž Pekingu narazíme na jídla jemné chuti vařená s použitím relativně malého množství koření. Typické pro tuto oblast je hojné užití nudlí a rýže, naopak málo zastoupené je vepřové či hovězí maso. V dávných dobách byla jídla severní části země servírována především na císařský stůl. Za jedny z nejtypičtějších pokrmů oblasti jsou považovány Kung Pao a pekingská kachna podávaná se švestkovou omáčkou.
Dalším kulinářským regionem je jih země se svou kantonskou kuchyní. Ta oplývá nejen typicky hojně zastoupenou zeleninou, ale především smaženými chody a decentně nasládlou chutí pokrmů. Číňané používají ke smažení zpravidla kvalitní olivový nebo arašídový olej a kuchařský um čínských mistrů woku zachovává v potravinách co možná nejvíce vitamínů a živin. Drtivá většina čínských jídel je nejen rychlá a časově úsporná, ale především zdravá a dietní.
Sečuánská kuchyně vévodí západní části země, kde by se měli stravovat lidé skutečně odolní vůči ostré pálivé chuti. Téměř v každém z jídel je zastoupena chilli paprička nebo sečuánský pepř, dále samozřejmě nechybí sojová omáčka přidávaná do jídel stejnou měrou ve všech regionech.
Poslední z oblastí je východ země s centrem v Šanghaji, tzv. šanghajská kuchyně. Její hlavní odlišností je bohaté zastoupení mořských plodů, z nichž si můžete pochutnat například na údajně afrodiziakálních mušlích či kalamárech, oblibě se tu těší také různé druhy čínských černých hub. A právě zde se nachází domov proslulé polévky ze žraločích ploutví.
Pokud jste po přečtení dostali chuť na některou z pravých čínských pochoutek, nezbývá než popřát dobrou chuť a samozřejmě šťastnou cestu za kulinářskými dovednostmi východních mistrů.
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.