Nacházíte se: Úvodní stránka > Česko > Informace > Česká kuchyně
Sponzorované odkazy:
Česká kuchyně je kuchyní, jejímž základem se staly suroviny, které se
daly vypěstovat doma. Patří mezi ně především brambory, luštěniny,
obiloviny a maso.
Z hlediska racionální výživy sice česká kuchyně není příliš zdravá,
ale jedno se jí upřít nedá. Dokáže vykouzlit báječné chutě ze
zdánlivě prostých surovin.
Během svého vývoje byla ovlivněna vlivy kuchyní sousedních států,
některé pokrmy zde zdomácněly, ale česká kuchyně si i přes to všechno
zachovala svůj ráz a jedinečnost.
Česká kuchyně se utvářela spolu s českým národem. Nejprve ji
ovlivnil keltský, později slovanský původ obyvatel území českého státu.
Lidé v těchto dobách plně využívali všech dostupných surovin, které
získávali nejdříve sběrem a lovem, poté živočišnou a rostlinnou
výrobou.
Hojně se konzumovaly obiloviny, luštěniny, houby a lesní plody. Velmi
ceněné bylo mléko, vejce a sýry. Maso bylo součástí pokrmů jen
vzácně.
S postupem času a rozvojem řemesel se rozvíjela i česká kuchyně. Vedle
typické přípravy masa – vaření, se začínají používat i jiné typy
úprav jako je pečení na roštu nebo na rožni, nebo uzení. Řezníci vedle
syrového masa začínají také nabízet uzené maso a šunku.
V 15. století se do popředí oblíbenosti dostává jemné a sváteční
pečivo, začínají se vyrábět uzenářské výrobky.
V 16. století zažívá česká kuchyně velký rozkvět. Dováží se
exotické koření, dosud neznámé ryby, cizokrajná zvěřina.
Velký vliv na přípravu pokrmů začíná mít zahraniční kuchyně,
především francouzská, italská, španělská a anglická.
Velký vliv na českou kuchyni mělo objevení Ameriky a především brambor.
Ty zde velmi rychle zdomácněly a snad žádný jiný národ na světě nezná
tolik druhů úprav této rostliny.
17. a 18. století prohloubilo rozdíl mezi kuchyní vyšší a střední
vrstvy a chudých lidí. Zatímco vyšší a střední vrstva si dopřávala
různé lahůdky z masa, pokrmy chudých lidí obsahovaly především
potraviny rostlinného původu a jen vyjímečně v nich figurovalo maso.
Rozvoj průmyslu, který ovlivnil celé 19. století se samozřejmě promítl
i do české kuchyně. Byl vynalezen rafinovaný cukr a v české kuchyni se
poprvé objevil knedlík, který se později stal národním jídlem.
Po první světové válce se česká kuchyně velmi zjednodušila a po druhé
světové válce se v ní začaly objevovat i prvky racionální výživy.
Stravovací návyky českých obyvatel se příliš neliší od ostatních
národů. Tak jako všude ve světě i Češi konzumují tři hlavní jídla
denně – snídani, oběd a večeři.
Snídaně – je většinou Čechů nejopomíjenější jídlo
dne. Přitom má je z hlediska správné výživy tím nejdůležitějším
jídlem dne. Nejčastěji se konzumují müsli, jogurty, pečivo a různě
upravená vajíčka.
Oběd – v Česku je hlavním jídlem dne. Většinou je
sestaven z polévky, hlavního jídla a dezertu. Polévky rozlišujeme na
vývary, např. hovězí nebo drůbeží nebo na zahuštěné, jejichž
základem bývá maso, zelenina nebo luštěniny. Hlavním chodem je často
různě upravené maso přelité omáčkou a příloha. Jako dezert se podává
moučník.
Večeře – k večeři je povětšinou jen lehké jídlo,
často jen salát a pečivo.
Maso je základem české kuchyně. Nejčastěji se používá drůbeží, vepřové a hovězí, méně často pak skopové, zvěřina nebo ryby.
Omáčky jsou typickým znakem české kuchyně. Servírují se společně
s masem. Jejich základem je vývar a bílá mouka.
Vybrat si můžeme např. omáčku houbovou, rajskou, křenovou atd.
Přílohy jsou poznávacím znakem české kuchyně. Takovou typickou
přílohou jsou třeba knedlíky. Ty na území Česka sice původně přišli
v 19. století pravděpodobně od tyrolských horalů, ale velice rychle zde
zdomácněly a staly se takřka národním pokrmem. Připravovat je můžeme
jako knedlíky kynuté, chlupaté nebo bramborové.
Česká kuchyně samozřejmě zná i jiné přílohy jako jsou různě
upravené brambory, luštěniny nebo těstoviny.
Z masa se připravují jídla jako svíčková na smetaně, Moravský vrabec
nebo Vepřo-knedlo-zelo.
Pokud jsme hovořili o knedlících jako příloze musíme si je zmínit
i jako samostatné jídlo a to jejich sladkou úpravu, kdy jsou plněné
ovocem, posypané tvarohem a přelité rozpuštěným máslem.
Dalším typicky českým pokrmem jsou bramboráky. Ty se dají konzumovat buď
jako příloha k masu nebo jako samostatný pokrm.
Některé tradiční české pokrmy jsou vázány k některému z krajů
v Česku. Sem patří třeba olomoucké tvarůžky, pražská šunka nebo
chodské koláče.
autor: Jana Mrkvíková
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.