Nacházíte se: Úvodní stránka > Bulharsko > Informace > Bulharská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Netoužíte se o dovolené nacpávat nezdravými a tučnými výplodky místních kulinářů? Rádi byste si pochutnávali na svěžích a čerstvých jídlech s nízkou kalorickou hodnotou? Tak právě pro vás je bulharská kuchyně ta pravá. Její základ tvoří především pokrmy založené na velkém množství zeleniny, vynikajících sýrech a bílém jogurtu. Zapomenout nesmíme ani na nejpoužívanější místní koření – čubricu připomínající nám svou chutí známější oregano.
Patrně nejznámějším bulharským pokrmem je u všude ve světě nesmírně populární šopský salát. Ona směs všeho možného, co kuchař našel v lednici, kterou mnohdy dostanete v našich restauracích se s tím, jaký vás čeká při nevětvě Bulharska, nedá vůbec srovnávat. Zde po staletích zdokonalování si můžete vychutnat ten nejlepší šopák, jaký jste kdy jedli.
I když budete při pohledu do jídelního lístku zklamáni, že vás
čekají jen staré známé polévky, nevěšte hlavu. Místní koření a nové
příchutě udělají i z nám dobře známé čočkovky či fazolačky
výjimečný kulinářský zážitek. Nezapomeňte také ochutnat výbornou
zeleninovou polévku tarator, která se podává studená.
Mezi hlavními jídly pak nejdete především smažené mleté maso
připomínající naše karbanátky či místní grilované speciality
podávané s bohatou zeleninovou přílohou.
Voda z vodovodu je zde sice pitná, ale nejspíš podle jiných než
středoevropských měřítek, protože nejede našinec si jejím pitím
přivodil střevní potíže.
Něco podobného s ovšem nedá říct o místním alkoholu, protože jak
bulharské pálenky rakija či mastika, tak vynikající vína, jež se zde
vyrábějí již od starověku, jsou vyhlášené svou kvalitou a
jedinečnou chutí.
Nedivte, neodnese-li vám obsluha po dojedení salátu váš příbor. Není to projevem nezdvořilosti či liknavosti číšníka, ale místním zvykem jíst všechny chody stejným náčiním. Zajímavá a nesmírně pestrá je v Bulharsku výběr bezmasých jídel. Jejich nabídka začíná širokou paletou pečené zeleniny většinou s jemnou jogurtovou omáčkou a končí sýry zapékanými v hliněných nádobách.
Autorem článku je Jan Šimeček
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.