Nacházíte se: Úvodní stránka > Brazilie > Informace > Brazilská gastronomie
Sponzorované odkazy:
Máte pořádný hlad? Máte chuť na tak velikou porci, jakou byste nedostali v žádné české restauraci, ani kdyby kuchař byl váš kamarád? V tom případě si brazilskou kuchyni oblíbíte. Hovězí, vepřové, klobásky ve zvláštních kombinacích s fazolemi a ovocem provoní vaši dovolenou v Brazílii. A nezapomeňte na kávu!
Spousta odborníků tvrdí, že nic jako čistá brazilská kuchyně
neexistuje. Že je to jen kombinace přistěhovaleckých vlivů, portugalských
zvyků a ostatních zemí. Brazílie je obklopená moři a oceány, takže
zásadní část gastronomie tvoří ryby a mořské plody. Také brazilské
tropické podnebí napovídá, že se ve vaření používá mnoho exotických
druhů ovoce.
Hlavními surovinami, které jsou používány skoro v každém pokrmu je
rýže, černé fazole, které jsou například se slaninou základem
národního pokrmu – feijoady. S vepřovým masem, zeleninou, klobáskami a
carovou – opraženou maniokovou moukou si na tomto jídle opravdu
pochutnáte. Pokud vám připadá příliš exotická a složitá, zkuste
„poevropštěný“ recept Jamieho Olivera. (http://www.jamieoliver.com/…cle-view.php?…)
Černé fazole jsou opravdu klasikou, tvoří zajímavou příchuť, když se
připravují k různým masům spolu s kořením a moukou.
Jídlo na talíři vypadá velice delikátně, barevně a exoticky. K tomu
zaručeně dostanete mísu plnou nakrájeného čerstvého šťavnatého ovoce,
do kterého prostě máte chuť se zakousnout! Ananasy, mango, papája, žluté
i červené melouny tak překrásně a lákavě naaranžované, že ani
největší vitaminový odpůrce neodolá.
Důležitým pokrmem je Churasco. Maso napíchané na velké jehlici a připravované nad grilem. Když si toto objednáte, zaplatíte za jednu porci a číšník předvede pravé Rodizio. Nemusíte se však děsit, rodizio je speciální způsob servírování právě Churasca. Číšník vám bude z kraje odřezávat ogrilované maso a mezitím, co budete hodovat, přinese další kousky. Tento styl se osvědčil a proto jej přebraly a okopírovaly některé další země Jižní Ameriky. Takovýmto restauracím se říká Churrascarias.
Můžete si objednat také nápoj lisovaný přímo z ovoce – suco.
Nejlepší je samozřejmě suco natural, čerstvý a bez přidaných látek.
Dalším oblíbeným pitím je caldo de cana – ze stonků cukrové třtiny.
Když máte chuť na něco ostřejšího, dejte si sklenku alkoholického drinku
s názvem Cachaça. Servíruje se ve velkých sklenicích s limetou nebo
citronem. Národním drinkem je caipirinha. I když Brazilci nejsou pivní
národ, mají svoje piva. Jedno z nejchutnějších se jmenuje Chopp a koupíte
jej téměř všude.
A samozřejmě nemůžeme zapomenout na kávu. Brazilci jsou svou kávou
známí a proslavení po celém světě a ne nadarmo se říká, že Cafezinho
je silná jako ďábel, horká jako peklo a sladká jako láska. Pokud si ji
dáte několikrát denně z malého hrníčku, klidně i na ulici u stánků
nebo u barového pultu „na stojáka“, rozhodně splynete s davem.
Už se vám sbíhají sliny?
Suco, autor: Garfada
autor: Martina Pavloušková
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.